Last update: 15 MAY 2024
Видове велпапе
Видове велпапе
Видове велпапе

Структура на материала
Преди да навлезем в технически детайли, е полезно да опишем структурата на велпапето. В общи линии, стандартното велпапе се състои от три компонента. Има лист гофриран материал ( или вълна ), разположен в средата, поставен между два пласта хартия – външният и вътрешният лайнер.

Всяка страна на гофрирания материал е залепена към гладкия лайнер по време на производството. Лепилото фиксира гофрираната част и добавя твърдост и стабилност на материала. 

Типове хартия
Един от ключовите фактори, които определят качествата на велпапето са използваните типове хартия. В общи линии има два основни типа хартия, които се използват за лайнера. Те са известни като крафт и тест лайнери.

 • Крафт хартията се произвежда от дървета с мека дървесина. Тъй като тези фибри не са рециклирани влакна, този тип хартия е по-устойчива и по-подходяща за печат. В резултат, това е най-разпространеният тип лайнер, когато става дума за производство на кутии и опаковки.

 • Тест хартията всъщност е двуслойна хартия. Тя е рециклирана, заради което не е толкова устойчива като крафт варианта, нито е толкова подходяща за печат. Затова обикновено се използва за вътрешния лайнер. Предимството ѝ е, че е по-евтина.

Всеки тип лайнер е съставен от два слоя. Базовият слой се използва за залепване и устойчивост, а външният, покривен слой осигурява по-добър външен вид и е подпомага печата. Въпреки, че крафт и тест лайнерите са толкова популярни, на пазара има и доста други опции.

Възможните хартии за външен и вътрешен лайнер са:

 • KRAFT [ K ]: крафт хартия от нерециклирани фибри
 • TEST 2 [ T2 ]: хартия, която съдържа рециклирани фибри
 • TEST 3 [ T ]: изцяло рециклиран лайнер
 • CHIP [ C ]: лайнер, базиран на отпадъчна хартия
 • FULLY BLEACHED WHITE [ BW ]: изцяло избелен крафт лайнер
 • WHITE TOP [ WT ]: рециклиран лайнер с бяло покритие
 • MOTTLED KRAFT [ MK ]: текстуриран бял крафт
 • OYSTER [ OY ]: текстуриран тест лайнер
 • SEMI CHEM [ SC ]: нерециклирани фибри, базирани на специфичен химически процес
 • WASTE BASED [ WB ] 100% рециклирани влакна

Последните два типа се използват най-често за гофрираната част и по-рядко за лайнер.

Относително тегло
Освен използваните типове хартия, друга важна характеристика е относителното тегло. То се измерва в грамове на квадратен метър гр./ м2 Тази характеристика показва масата на един квадратен метър от хартията. Ако например използвате велпапе с крафт лайнер с относително тегло 125 гр./ м2, често можете да го видите описан като 125 K.
Разпространени варианти са

 • 115/125 гр./ м2
 • 140/150 гр./ м2
 • 185/200 гр./ м2
 • 300 гр./ м2

Важно е да имате предвид, че се използват и хартии с други относителни тегла.

 • Слоеве

Освен различното относително тегло и типове хартия, трябва да имате предвид и типа и броя на вълните. Основният елемент на велпапето е направен от два лайнера и един гофриран пласт. Това се нарича еднослойно велпапе.

Възможно е да бъде добавена допълнителна гофрирана секция и допълнителен лайнер. Това създава двуслоен материал. Това допълнение осигурява допълнителна твърдост и устойчивост и прави велпапето подходящо за опаковки на по-тежки предмети или деликатни и скъпи обекти, които имат нужда от допълнителна защита.

Накрая, ако продуктите са особено тежки или големи (автомобилни части, промишлено оборудване), тогава може да се наложи да използвате трислойно велпапе. Както се досещате, то има още една гофрирана секция и допълнителен лайнер.

 • Вълната

Последният аспект на велпапето, който оказва влияние на представянето му, е типа вълна. Вълната е гофрираната секция между два лайнера и промяната във височината ѝ води до постигане на различни характеристики. Тя може да варира от много деликатни елементи, обозначени като  [ E ] за производство на микровелпапе за търговски опаковки до по-груби секции, обозначени с [ A ] или [ B ], използвани за транспортни опаковки.

Както е в примера долу, в двуслойните материали могат да бъдат съчетани повече от един тип вълна. Тези материали се обозначават например с [ EB ] или [ BC ]. Това може да осигури голяма устойчивост за тежки стоки, съчетана с подобрен външен вид и съвместимост с печатни технологии.

Самата гофрирана част обикновено се произвежда от отпадъчна хартия (WBF, т.е. изцяло рециклиран материал) или полу-химическа вълна [ SC ].

Типичното относително тегло на хартията използвана за вълната:

 • 90 GSM WBF
 • 105 GSM WBF – най-масовият стандарт за вълната
 • 112 SC и WBF
 • 150 SC и WBF
 • 175 SC и F

Разпространените профили или дебелини на вълната са:

 • A: 5 мм
 • B: 3 мм
 • C: 4 мм
 • E: 1.5 мм
 • F:.8 мм
 • BC: 5-слойно велпапе, 6 мм съчетание от B + C вълна
 • EB: 5-слойно велпапе, 4.5 мм – съчетание от E + B вълна

Тук също има други опции, както и разлики в обозначенията на различните производители.

Описания и обяснения на видовете велпапе
Тази информация ви позволява да разчетете съкращенията, които описват използвания тип велпапе. Например, ако използвате 125 гр./ м2 крафт външен лайнер 125 гр./ м2 тест вътрешен лайнер и B вълна, това ще бъде обозначено като:

125K/ B / 125T

Аналогично, 150 тест лайнер, 150 тест вътрешен лайнер и E вълна ще бъде:
150T/E/150T

Типовете вълни
Просто да знаете начина на производство и компонентите на велпапето може да не е достатъчно, за да направите информиран избор за типа материал, който да използвате за опаковките си. Тук можете да прочетете повече за най-използваните типове вълна.

Е вълна/ 3-слоя микро велпапе за щанцовани кутии или по малки кашони

Дебелината и е 1 – 1.5 мм. Това и дава голяма устойчивост на компресия и пречупване и осигурява повърхност, подходяща за печат с високо качество. В резултат се използва за по-малки опаковки с високи изисквания към качеството на печата и щанцоването.

B вълна/ 3-слоя за транспортна опаковка

B вълната е сред най-често използваните в материали за опаковки. Дебелината и е 3 мм., което я прави изключително гъвкава и подходяща за всички типове довършителни процеси.

C вълна/ 3-слоя за транспортна опаковка

Дебелината между 3.5 мм. и 4 мм. дава на C вълната по-голяма устойчивост на компресиране от B вълната. Това позволява поставяне на повече опаковки една върху друга. Ако се използва неправилно е податлива на смачкване.

BC вълна/ 5-слоя

С дебелина между 6 мм. и 7 мм. този двустенен материал използва B и C вълна. Това осигурява добро представяне за производство на транспортни опаковки. В общия случай се печата чрез флексографски печат.

EB вълна/ 5-слоя

 Дебелината е от 4 мм. до 4.5 мм. , съчетанието е от E и B вълни в двуслоен материал. Съчетанието на много фина (E) и относително голяма (B) вълна осигурява отлична защита при транспорт, устойчивост и е подходяща за качествен печат.

Вълна и тегло на продукта
Определянето на подходящият тип велпапе за опаковките зависи от голям брой параметри. Такива са относителното тегло на хартията, типа вълна и броят слоеве. На практика можете да постигнете сходни характеристики на опаковките с различни типове велпапе. Тук можете да видите типичните насоки, на които често се позовават специалистите:

 

B или E вълна - 3 слоя
Велпапе Транспортиран продукт в ( kg )
125 гр./ м2 В  - 4 ( kg ) /  Е - 6 ( kg )
150 гр./ м2 В  - 8 ( kg ) /  Е - 12 ( kg )
200 гр./ м2 В  - 12 ( kg ) /  Е - 17 ( kg )
200-300 гр./ м2 В  - 17 ( kg ) /  Е - 25 ( kg )
300 гр./ м2 В  - 25 ( kg ) /  Е - 35 ( kg )

 

BC или EB вълна - 5 слоя
Велпапе Транспортиран продукт в ( kg )
125 гр./ м2 ВС  - 10 ( kg ) /  ЕВ - 15 ( kg )
150 гр./ м2 ВС  - 15 ( kg ) /  ЕВ - 25 ( kg )
200 гр./ м2 ВС  - 25 ( kg ) /  ЕВ - 35 ( kg )
200-300 гр./ м2 ВС  - 25 ( kg ) /  ЕВ - 35 ( kg )
300 гр./ м2 ВС  - 40 ( kg ) /  ЕВ - 45 ( kg )